Team 4 onderzocht de behoeften van de mogelijke gebruikers en stelt een dynamisch programma van eisen op. Hierdoor kan flexibel op mogelijke ontwikkelingen gereageerd worden. Uit de analyse van het gebouw blijkt dat het gebouw verschillende scenario’s toestaat. De structuur van de bestaande gebouwdelen en de verscheidenheid aan ruimten maken meerdere ontwikkelingen mogelijk.

Hoewel de ambiance op borrelen hint – het lokaal is aangekleed met Perzische kleedjes, vitrages en een haardvuur – hebben de elf leden van team 4 een andersoortige sociëteit voor ogen. Kernbegrip van deze sociëteit is ruimte – ruimte om te wonen, leven en ontmoeten. Zij willen zelf de zorg voor het verweesde gebouw op zich nemen en de komende tien jaar als collectief de ontwikkeling stapsgewijs realiseren. Zonder projectontwikkelaar en zonder vastgoedbank. Ze doen een voorstel aan de eigenaar, waarbij ze het gebouw eerst huren en het pas na een periode kopen. Over vijf jaar zijn er woningen voor ouderen met zorg en service. Inkomsten halen zij uit het leveren van zorg aan ouderen die in het pand en de omgeving wonen. Over tien jaar betaalt het collectief 4,3 miljoen aan de eigenaar. Het gebouw is dan het dubbele waard.

Studenten: Ted Schreurs, Niek Heideman, Anna Spek, Gertjan Vlaar, Charlotte in ’t Hout, Denise Damme, Terry Pater, Max Nossin, Khashayar Ghiabi, Maureen Schoonheyt, Ipek Akgöz. Begeleiding door Academie van Bouwkunst Rotterdam en Hogeschool van Amsterdam. Docenten: Penne Hangelbroek, Erik de Graaf.

Klik hier om de eindpresentatie van de groep te bekijken.


Deel deze pagina Deel op Facebook Deel op Twitter