Uitgangspunt team: groeimodel dat is geformuleerd in kaders, richtingen en/of strategieën die stapsgewijs moeten leiden steeds beter passend gebruik en tot waardevermeerdering.

Stelling: de context van het gebouw staat centraal: de omwonenden, de geschiedenis, de plek in de wijk op de grens van een groengebied. Expat-gezinnen met jonge kinderen en lokale gezinnen is in Benoordenhout een belangrijke doelgroep. Zij reizen veel, maar willen zich ook thuis voelen. De generatie babyboomers is ook aanzienlijk, die lijkt vooral geïnteresseerd in geschiedenis van de plek. Dit leidt tot een combinatie van functies voor de kazerne: 60 expat-woningen, buurtcentrum, speeltuin, bunkermuseum, fietsenverhuur en horeca. Stap 1 in de fasering is placemaking. Het Rijksvastgoedbedrijf werkt samen met een partij gespecialiseerd in leegstandsbeheer om de exploitatie op zich te nemen. Partijen die hierop afkomen, kunnen betrokken worden in fase 2. Deze partners kunnen van het buurtcentrum een wereldkwartier maken. Kritische noot: het Rijk moet goed nadenken of de kazerne moet worden afgestoten, het valt niet in de categorie ‘hoofdpijnvastgoed’.

Studenten: Lin Ribbens, Stijn Dekker, Ben Pillen, Merle van Marissing, Elke van Waalwijk van Doorn, Sunna Schuijt, Bernard v.d. Pol. Begeleiding door Academie van Bouwkunst Rotterdam en Reinwardt Academie. Docenten: Mario Jellema, Frank Altenburg, Penne Hangelbroek.

De eindpresentatie van de groep is hier te bekijken.


Deel deze pagina Deel op Facebook Deel op Twitter