De Week van het Lege Gebouw 2015 in Amsterdam-Sloterdijk: GET REAL!

Na twee edities in Den Haag in 2013 en 2014 vindt de Week van het Lege Gebouw dit jaar voor het eerst plaats in Amsterdam, op steenworp afstand van Station Sloterdijk en aan de Ring A10. De casus is het voormalige hoofdkantoor van Gemeentewaterleidingen Amsterdam. Het acht verdieping tellende pand, gebouwd in de jaren ’60, verbouwd in 2006 en sindsdien La Cascade geheten, staat sinds 2010 leeg.

Van 4 tot en met 8 juni 2015 worden studenten van allerlei opleidingen uitgedaagd om onder leiding van docenten en experts te bedenken hoe het tij kan worden gekeerd. Wil je meedoen? Scroll dan omlaag.

Het thema van dit jaar is GET REAL! Werken aan realistische plannen voor een urgent real estate probleem: miljoenen vierkante meters generieke kantoorruimte staan leeg in Nederland. Welke (nieuwe) vraag bestaat er naar dit soort gebouwen, hoe kun je daar slim op inspelen en welk financieel haalbaar plan past hierbinnen?

Naast een intensief workshopprogramma voor de studenten is er ook een publiek lezingenprogramma.

Het toenmalige hoofdkantoor van de Gemeentewaterleidingen, eind jaren '60. Foto: Stadsarchief Amsterdam

Het functionalistische gebouw waar deelnemers zich dit jaar op richten is nog geen tien jaar geleden haast onherkenbaar verbouwd. Inmiddels bevindt het zich in een gebied dat kampt met hoge leegstandscijfers: in 2014 was meer dan 20% van de kantoren in Sloterdijk op zoek naar een gebruiker, of in afwachting van sloop. La Cascade is ook exemplarisch voor de huidige kantorenleegstand in Nederland: een groot gedeelte hiervan is het soort gebouwen dat qua uitstraling, kwaliteit functionaliteit niet uniek is en als generiek kan worden bestempeld. Hoe kunnen we het probleem van dit type lege gebouwen aanpakken?

Tegelijkertijd staat het gebouw in een gebied (voorheen Teleport genoemd: vanaf de jaren ’80 moest het een cluster van ’telematicabedrijven’ worden) waarvoor gemeente ambitieuze plannen heeft: het eenzijdige beeld van kantoren en bedrijfspanden moet worden doorbroken, daarom wordt er ingezet op een injectie van woon-, toerisme-, en recreatieactiviteiten. Lees hier meer over de geschiedenis en huidige situatie op en rond Amsterdam Sloterdijk.

Het gebouw in haar huidige context, met o.a. Station Sloterdijk en de A10, in zuidwestelijke richting gezien.

Opgave
Kan het gebouw profiteren van de nieuwe ontwikkelingen en de verwachte herwaardering van het gebied? Zo ja, op welke manier en met welk verdienmodel?

Als deelnemer worden jij en je teamleden uitgedaagd om onderzoek te doen en inspirerende plannen te maken voor de toekomst van het betreffende lege gebouw en omgeving. Met ruim 7.000 vierkante meter oppervlak vertegenwoordigt het gebouw maar een klein deel van de in totaal meer dan 100.000 vierkante meter leegstand in Sloterdijk. Wat zou jij doen om dit op te lossen? Studentenwoningen creëren? Stadslandbouw mogelijk maken? Horeca of zorg? Of is zelfs sloop een optie?

Het huidige interieur van La Cascade.

Meedoen?
Ben je student en wil je meedoen? Of ben je werkzaam voor een onderwijsinstelling en wil je studenten laten deelnemen? Neem dan contact op met Nancy van Asseldonk, coördinator van deze editie vanuit de Reinwardt Academie: nancy.vanasseldonk@ahk.nl / 020 527 7162. Ook voor vragen over het programma en praktische zaken.

Locatie
Condensatorweg 54, 1014 AX Amsterdam


Deel deze pagina Deel op Facebook Deel op Twitter