Het is de derde dag van week van het lege gebouw 2018 en in de pauze raken we in gesprek met een aantal studenten. We zitten lekker buiten op het terras, het zonnetje schijnt en de sfeer is bourgondisch gezellig.

De studenten vertellen dat ze vandaag hard bezig zijn geweest aan de herbestemming van het voormalig gymnasium van Abdij Rolduc. Het programma is druk en vergt veel energie van de studenten, de pauze is dus zeker geen overbodige luxe. Volgens vierdejaars Facility Management student Jesse Kuijpers is een glas bier de sleutel tot creativiteit. Hij en zijn andere groepsleden proberen tijdens het drukke programma af en toe tijd vrij te maken om écht ‘’out of the box’’ denken.

De hele ochtend is gewerkt aan het financieel plan en een vlekkenplan. Daarnaast hebben de studenten al een tipje van de sluier opgelicht door ons te vertellen dat de herbestemming met name gericht zal zijn op multifunctionaliteit. Wat de verdere plannen zijn, wordt nog in het midden gelaten zodat iedereen komende maandag tijdens de eindpresentaties verrast zal worden!

Wanneer we de studenten vragen naar hun beleving van Abdij Rolduc en haar omgeving krijgen we alleen maar lovende woorden te horen; indrukwekkend, groot, rustgevend. Wel wordt opgemerkt dat het gebouw zo groot is, dat het ook als doolhof zou kunnen fungeren. Derdejaars Facility Management student Tanja Gouders vertelt dat ze al minimaal tien keer verdwaald is. Gelukkig dient het mooie en zonnige terras altijd weer als een centraal punt.
We praten ook met vierdejaars Cultureel Erfgoed Studente Kayleigh de Vos uit Amsterdam. Haar perceptie op deze opdracht voor herbestemming is weer totaal anders dan die van de Limburgse studenten. Zij geeft aan dat ze in Amsterdam vooral te maken hebben met steeds meer inwoners en hogere huurprijzen terwijl hier in Limburg de huurprijzen dalen en de inwonersaantallen krimpen. Dit maakt voor haar dat Week van het Lege Gebouw een echte uitdaging is.
Het samenkomen van de vele kennis van verscheidene studenten met verscheidene achtergronden maakt dit project nu al tot een waar succes!

De studenten waren allemaal erg onder de indruk van de verschillende gastsprekers, rondleidingen en experts die tot nu toe de kennis van de studenten verder hebben verreikt. Zelfs de studenten uit de omgeving vertellen veel kennis opgedaan te hebben over het veelzijdige Parkstad.

Wanneer we de studenten om een samenvatting vragen van de afgelopen dagen geeft student Jesse Kuijpers aan dat hij weel heeft zitten klagen, maar het eigenlijk heel erg naar zijn zin heeft en blij is dat hij mag deelnemen aan dit mooie project.

 


Deel deze pagina Deel op Facebook Deel op Twitter