Reinier van der Kuij, Hilde Remøy en Teun van den Ende schrijven over hun ervaringen met de Week van het Lege Gebouw en hoe deze een nieuwe generatie ruimtelijk professionals opleidt.

De drie auteurs waren betrokken bij de afgelopen edities van de Week van het Lege Gebouw. In het artikel beschrijven ze alternatieve aanpakken van leegstand en delen ze hun ervaringen van de afgelopen twee edities van de Week.

De conclusies: door samenwerking tussen studenten en professionals uit verschillende vakgebieden (o.a. ontwerp, vastgoed, erfgoed, filosofie, geschiedenis) ontstaan nieuwe denk- en werkwijzen. Ze stellen dat ‘de vastgelopen vastgoedmachine nieuwe formules nodig heeft’. Een nieuwe lichting ruimtedenkers kan hierin een belangrijke rol spelen, waardoor vastgoedontwikkeling meer vanuit gebruikers kan gaan plaatsvinden in plaats van een hypothetische marktvraag.

Juist studenten en jonge professionals met expertises die traditioneel niet bij vastgoed en ruimtelijk ontwerp werden betrokken kunnen – ondersteund door bijvoorbeeld ruimtelijk en financieel specialisme – productieve ideeën toevoegen die transformatie van leegstand bevordert.

Download hier het artikel dat is verschenen in de mei-editie van De Architect als PDF.


Deel deze pagina Deel op Facebook Deel op Twitter